Geplaatst op 25-07-2023

Update nieuws SUI-MFB’s juli 2023

Deze maand brengen wij weer een flink aantal nieuwe MFB’s uit.

Dit keer aandacht voor het begeleiden van mutaties binnen de groep van hartvaatmiddelen; SUI heeft MFB’s opgesteld die bij eerste uitgifte van een betablokker, calciumblokker (c.q. calciumantagonist), diureticum of RASremmer (ACE-remmer of angiotensine-receptor-blokker) nagaan of de patiënt al (andere) medicatie voor cardiovasculair risico-management gebruikt. Als uit het recept niet duidelijk wordt wat er met de bestaande CVRM-medicatie moet gebeuren (stoppen of combineren), dan moet dit bij patiënt of arts nagevraagd en geverifieerd worden.
De bijbehorende achtergrond tekst geeft beknopt de verschillen tussen de beide CVRM-middelen aan. Deze informatie kan naast de voorlichting instructie van het nieuwe middel gebruikt worden bij het eerste uitgifte gesprek.

Er zijn MFB’s opgesteld voor info over verantwoord stoppen met antidepressiva, osteoporosepreventie bij systemisch corticosteroïdgebruik en alerts bij recidiverende infecties. Tenslotte MFB’s voor de farmaceutische begeleiding van patiënten die teriparatide gaan gebruiken.

Update nieuws SUI-MFBs juli 2023

Eerdere updates

23-05-2024

Update nieuws SUI-MFB’s en UI-bestand juni 2024

Deze maand staan farmacogenetica en het informatiebeleid bij slaapapneu centraal. Er verschijnen farmacogenetica-alerts als bij het aanschrijven van geneesmiddelen – waarbij voorafgaand genotyperen als essentieel is aangemerkt – de relevante fenotypes in het dossier  van de patiënt ontbreken. Bij eerste uitgifte van medicatie, die voor slaapapneu patiënten is gecontra-indiceerd,  ontvangt u een waarschuwing, zodat bij […]

Lees dit update nieuws

26-04-2024

Update nieuws SUI-MFB’s mei 2024

Deze maand besteden we aandacht aan: • meldingen van het Meldpunt Medicijnen (IVM) over problemen die patiënten ervaren bij het gebruik van hun geneesmiddelen • het informeren van schildklier patiënten met een mogelijke kinderwens over tijdige dosisaanpassing van hun schildkliermedicatie • gericht informeren van longpatiënten die een stootkuur krijgen; hiervoor is een MFB met bijpassende […]

Lees dit update nieuws

Aanmelden voor ons update nieuws

Het update nieuws altijd direct
in uw mailbox?

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden van SUI